داستان کوتاه چیست؟ چگونه داستان کوتاه بنویسیم و نقد کنیم؟
داستان کوتاه به گونهی خاصی از ادبیات داستانی گفته میشود که حجم آن بسیار کمتر از داستانهای بلند، رمان و… میباشد. در داستان کوتاه نویسنده تنها به بخش و تکهی خاصی از زندگی شخصیت داستان میپردازد. درحالیکه نویسندگان داستانهای طولانی و رمان، به بخشهای مختلف و حتی جزئیات برخی از کاراکترهای خود اهمیت میدهند و در داستان به آن توجه میکند.
اگر قصد نوشتن یک داستانکوتاه را دارید باید به این نکته توجه داشته باشید که نویسندگان داستانهای کوتاه باید توجه ویژهای به کلمات، معنی و مفهوم آنها داشته باشند و به موارد حاشیه نپردازند. داستانهای کووتاه امروزه در ژانرهای مختلف و گوناگونی مثل کودکانه، عاشقانه، کمدی، ماجراجویی، تراژدی، طنز، اسطوره آفرینی و… نوشته شده و در بین علاقهمندان عرضه میگردند. در ادامه به تعدادی از سؤالات اساسی و مهم موجود در حوزه داستان کوتاه میپردازیم.
چگونه داستانکوتاه را شروع کنیم ؟
بخش ابتدایی و شروع داستانکوتاه یکی از اصلیترین بخشهای موجود در قصه است که شما باید توجه ویژه به آن داشته باشید. امروزه بسیاری از مخاطبان داستانهای کوتاه هنگام مواجه شدن باید یک کتاب ابتدا بخشهای اول آن را مطالعه میکنند. در نتیجه نویسنده باید توجه ویژهای به بخش ابتدایی داستان خود داشته باشد تا بتواند مخاطب را ترغیب به خواندن ادامه داستان کند. پیشنهاد ما به شما استفاده از یکایده خلاقانه در ابتدای داستان و دور دن از شروعهای تکراری و عامیانه است.
داستان یک شروع خلاقانه که بتوانید مخاطب را تحت تأثیر قرار دهد، برای داستانهای کوتاه طنز، غمانگیز و ترسناک از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است. در نتیجه هنگام شروع یک داستانکوتاه سعی کنید از یکایده خلاقانه کمک کنید که بتواند خنده، اشک، ترس یا… مخاطبان را تحریک کند.
میتوانید برای یادگیری بیشتر مقاله فضا سازی در داستان نویسی چه اهمیتی دارد؟ را در بخش مقالات سایت مطالعه کنید.
چگونه داستان کوتاه را نقد کنیم؟
هنگام نقد کردن یک داستان کوتاه مانند نقد سایر آثار هنری، تمام قصه به صورت کامل و به دور از تعصبات شخصی از ابتدا تا انتها مطالعه فرمایید. مطالعه کامل داستان به شما این اجازه را میدهد تا از تمام نقاط قوت و ضعف موجود در بخشهای مختلف داستان آگاه شوید زیرا برخی داستانها ممکن است یک شروع بسیار مهیج داشته باشند اما پایان آنها بسیار ضعیف باشد. درکنار توجه به موارد فوق باید به این نکته دقت داشته باشید که کلمات به کار رفته در متن با ژانر داستان سازگاری داشته باشد.
به عنوان مثال اگر یک داستانکوتاه برای کودکان نوشته شده است، باید بر روی مسائلی مثل خوبی، احترام به پدر و مادر، پندهای آموزنده، ارتباط درست با دوست و… توجه داشته باشد و در داستان مخصوص کودکان به مسائلی درباره مسائل سیاسی، نظامی، اقتصادی و… پرداخته نشود.
به طور کلی به شما پیشنهاد میکنیم در هنگام نقد یک داستانکوتاه به مواردی مثل پایان خوب، شروع مخاطب پسند و مهیج، خط داستانی جالب، فضاسازی مناسب، رعایت شدن اصول و قواعد ادبیات فارسی و… توجه داشته باشید تا بتوانید یک نقد درست و اصولی داشته باشید.
در این بخش مقاله آموزش داستان نویسی | چگونه نویسنده شویم !؟ را می توانید مطالعه کنید.
داستان کوتاه چند صفحه باید باشد ؟
این که اندازه داستان کوتاه چند صفحه باید باشد، یک سؤال بسیار اساسی و رایج در بین نویسندگان است که در حال حاضر هیچ منبع موثقی در زمینه پاسخ به آن وجود ندارد. امروزه داستانهای کوتاه مختلفی وجود دارد که حجم آنها به بیش از ۳۰ صفحه میرسد، در عین حال شما میتوانید داستانهایی با کمتر از ۲۰۰۰ هزار کلمه نیز پیدا کنید. البته به این نکته دقت داشته باشید باشید مواردی مثل کشور نویسنده، آداب و رسوم، قوانین ادبی کشور نویسنده و… نیز میتوانند بر روی حجم داستانکوتاه تأثیرگذار باشد.
در اینجا به چند نمونه از داستانهای کوتاه معروف را معرفی خواهیم کرد:
- داستان شناگر که نوشته جانچیور است در 5000 کلمه نوشته شده است
- داستان تپههای چون فیلهای سفید که که یکی از آثار معروف ارنست همینگوی است در قالب 1500 کلمه نوشته شده است.
- اما اثر داستانی A Good Man Is Hard to Find که توسط فلنری اوکرول به تحریر درآمده، با 6500 کلمه کتاب بسته شده است.
- اثر داستانی Cat Person نوشتهی کریستین روپینیان با 7000 کلمه به رشته تحریر درآمده است.
نویسندگان داستانهای هرچه مدیریت داستان بهتر، کلاس کاری بالاتر و قدرت قلم بیشتری داشته باشند، میتوانند داستان خود را در کلمات کمتری به اتمام برسانند به طوری به تمام نکات مهم موجود در قصه توجه داشته باشند و یک مجموعه با کیفیت را ارائه دهند.
برای مطالعه بیشتر جزوه آموزش نویسندگی و داستان نویسی را در بخش مقالات مطالعه کنید
داستان کوتاه انگلیسی با ترجمهی فارسی
داستان کوتاه انگلیسی با ترجمهی فارسی یکی از محبوبترین نوع داستانهای کوتاه میباشند که علاقهمندان بسیاری را به خود جلب کردهاند. این داستانها ضمن برخورداری از تمام ویژگیهای یک داستانکوتاه معمولی، میتواند باعث تقویت زبان انگلیسی افراد شده و آنها را با ادبیات انگلیسی نیز آشنا کند.
تأثیر مطالعه مداوم داستانکوتاه انگلیسی با ترجمهی فارسی بر روی یادگیری زبان انگلیسی افراد به قدری زیاد است که امروزه بسیاری از استادها و آموزشگاههای زبان انگلیسی از این روش برای پرورش شاگردان خود استفاده میکنند. در زمینه داستانهای کوتاه انگلیسی با ترجمهی فارسی حتماً به مراجع معتبر و با سابقه مراجعه فرمایید. زیرا امروزه افراد بسیاری در زمینه ترجمه متنهای انگلیسی فعالیت میکنند، که بعضی از انها میتوانند با یک ترجمهی غلط، به طور کلی داستان را تغییر داده و کیفیت آن را کاهش دهند.
چگونه داستانکوتاه ترسناک بنویسیم ؟
ژانر ترسناک یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین ژانرها در هنرهای مختلف مثل سینما، داستان، نقاشی و… میباشد که طرفداران بسیار زیادی دارد. برای نوشتن داستان کوتاه ترسناک شما به یک قوه تخیل بسیار قوی و قدرت تصویرسازی بالا نیازمند هستید. داستان کوتاه ترسناک برای جذب مخاطب باید بتواند افراد را در فضای داستان قرار دهد تا حس ترس را بهایشان القا کند. در نتیجه برای اینکه بتوانید مخاطبان بسیار زیادی برای داستانکوتاه ترسناک خود جذب کنید، باید فضای داستان را به یک فضای واقعی برایایشان تبدیل کنید و وصف بسیار مناسبی از محیط پر از ترس داستان برایایشان ارائه دهید.
جمعبندی
این مقاله در تیم محتوای مدرسه مهارتی طلوع تهیه شده است که در انتهاامیدواریم مطالب فوق به شما کمک کرده باشد تا بتوانید یک داستان کوتاه خوب و با کیفیت در ژانر مورد علاقه خود بنویسید. اگر قصد نقد داستانهای کوتاه را دارید تا بتوانید یک نقد کاملاً حرفهای، اصولی و درست داشته باشید، باید آموزش نویسندگی و داستان نویسی را به طور کامل ببینیند.
بسیار زیبا جذاب
مطالب خوب بود ولی اگر همراه یک داستان کوتاه بود بهتر بود