چطور فن بیان و صدای خوبی داشته باشیم؟ 5 تمرین ساده برای صدای بهتر در سخنرانی
فن بیان و صدای خوب، دو نکته بسیار مهم و ضروری برای افرادی است که قصد دارند یک سخنرانی جذاب و گیرا داشته باشند. حال ممکن است در این میان عدهای بگویند که فن بیان را میتوان با کمی تمرین و ممارست بهبود بخشید اما با صدای نه چندان گیرا چه باید کرد؟ بد نیست بدانید که با برخی تمرینات میتوانید بر روی صدای خود نیز کار کرده و آن را دلچسبتر نمایید. البته این نکته را فراموش نکنید که فن بیان مطلوب و داشتن دایره واژگانی گسترده، نوع لحن و ادای کلمات میتواند بر روی طنین صدا هم اثرگذار باشد و نوع صدا را تحت تأثیر قرار دهد. فن بیان قوی میتواند بسیاری از کمبودها را در حین سخنرانی، کمرنگ کند.
راههای داشتن صدای خوب برای سخنرانی چیست؟
بیان خوب در سخنرانی میتواند در هنگام صحبت کردن بر اطرافیان تأثیر شگفتی داشته باشد. شاید دیده و یا شنیده باشید که عدهای هستند که هر زمان شروع به صحبت میکنند انگار طرف مقابل را جادو میکنند. باید بگوییم که این جادو به معنی عام نیست! تأثیر لحن و بیان مناسب است که حتی میتواند بر روی روابط و واکنشهای رفتاری اطرافیان هم اثرگذار باشد.
ما از فن بیان و صدای خوب گفتیم و میخواهیم روشهایی که میتوان به این دو، دست یافت را با هم مرور کنیم. صدای خوب داشتن علاوه بر اینکه اعتماد به نفس فرد گوینده را بالا میبرد، میتواند او را زودتر به هدف برساند. حال باید بگوییم که منظور از صدای خوب چیست؟ یا یک صدای خوب چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
ویژگیهای صدای خوب
صدای خوب به صدایی رسا، قوی، مهربان و سرشار از اعتماد به نفس، بدون گرفتگی و واضح گفته میشود. صدایی که در عین قدرت و صلابت بتواند احساسات گوینده را هم در لحظه منتقل نماید. نکته مهمی که باید حتماً در نظر داشته باشید این است که سعی نکنید صدا و لحن افراد دیگر را تقلید کنید. صدای خودتان را داشته باشید. اینکه افرادی میخواهند به هر ترتیبی شده مثل گویندگان و هنرپیشههای خوش صدا حرف بزنند و کلمات را تقلید کنند، دقیقاً در مسیر اشتباهی قدم گذاشتهاند که نه تنها مخاطبی را جذب خود نمیکنند بلکه حتی ممکن است صدای خوب و بیان شیوای خودشان را هم بابت همین مسأله از دست بدهند.
فن بیان و صدای خوب در مرحله اول نیاز به خوب گوش کردن دارد. البته تن صدای خوب معمولاً ذاتی و خدادادی است اما میتوان با تمرین تا حدودی به آن دست یافت. شما میتوانید با تمرینهای اساسی تارهای صوتی خود را ورزش داده و عضلات آنها را تقویت کنید. شما میتوانید صدای خود را به این ترتیب حجیمتر کنید.
بلند صحبت کنید تا فن بیان و صدای خوب داشته باشید
بیان خوب در سخنرانی با صدای رسا همراه است. منظور از بلند صحبت کردن این نیست که داد بزنید! همین که دهان خود را به اندازه باز کنید و حروف و هجاها به وضوح شنیده شود کافی است. صدای خیلی آهسته و به عبارتی تن پایین باعث میشود که شنونده برای شنیدن حرفهای شما تلاش زیادی کند و در نهایت هم خسته و کلافه شده و صحبتهای شما را رها خواهد کرد. صدای بلند و رسا در سخنرانیهایی که جمعیت زیادی گوش به شما سپردهاند، بسیار حائزاهمیت است.
شمرده و با سرعت مناسب صحبت کنید
تند حرف زدن کاملاً مغایر با فن بیان و صدای خوب است. در ادای کلمات عجله نکنید. هر چقدر تندتر صحبت کنید مخاطب گیجتر میشود و متوجه منظور شما نمیشود. دست آخر هم خسته میشود. با طمانینه صحبت کنید، بین کلمات فاصله قرار دهید، گاهی برای تأکید بیشتر لحظهای بر روی کلمات مکث نمایید. ( با توجه به نوع جملات و هدفی که دارید در بعضی از مواقع نیاز دارید تا با جوشش بیشتری صحبت کنید تا شنوندگان شما هیجانزده شوند)
برای آمادگی حضور در صدا و سیمای جمهریاسلامی مقالهی “برای تست گویندگی رادیو چه باید کرد؟” را مطالعه کنید.
برای فنبیان و صدای خوب، کلمات را درست ادا کنید
هر چقدر میزان مطالعه شما چه به صورت کتاب و مجله و چه به صورت الکترونیکی و فضای مجازی بیشتر باشد، دایره واژگان شما بیشتر میشود. گنجینه شما هر چقدر غنیتر باشد، در ساخت جملات از کلمات تکراری کمتری استفاده میکنید و طبیعتا شنونده شما خسته نمیشود. اما در نظر داشته باشید که تلفظ صحیح کلمات را از قبل جستجو کنید و بطور واضح آنها را بیان کنید. سعی کنید تپق نزنید.
نفسگیری صحیح را تمرین کنید
اگر میخواهید فن بیان و صدای خوب شما برای سخنرانی چند دقیقهای ادامه دار باشد و به اصطلاح کم نیاورید، بهتر است درست و عمیق نفس کشیدن را تمرین کنید. با تنفس عمیق در بین کلمات هم انرژی خوبی دریافت میکنید و هم در ادای کلمات موفقتر خواهید بود.
از دیگر نکاتی که میتواند سبب داشتن صدای خوب در حین سخنرانی شود: بالا و بردن تن صدا، ضبط کردن صدای خود و گوش دادن به آن، بلند حرف زدن و بلند مطالعه کردن، صحبت کردن در آینه با خود و مواردی از این دست میباشد.
برای داشتن صدای خوب چه چیزهایی بخوریم؟
بیان خوب در سخنرانی نیاز به این دارد که هر نوع غذایی را مصرف نکنید. معمولاً خوانندههای متبحر و با تجربه هم برای از دست نرفتن صدای خود، این نکات را رعایت میکنند. کار سختی نیست فقط کافیست این مواد غذایی را مصرف نکنید:
هر چیزی که طعم ترش و اسیدی داشته باشد نخورید. مایعات خیلی داغ و خیلی خنک و یخ نخورید. ادویه تند و فلفلی، چای و قهوه و نسکافه، شیرینی جات زیاد، هم همگی جزء چیزهایی هستند که نباید مورد استفاده قرار بگیرند. استرس نداشته باشید و عصبانی نشوید.
جمع بندی
در نهایت باید بگوییم که فن بیان و صدای خوب سبب میشود سخنرانی بسیار مطلوبی داشته باشید و شنوندگان زیادی را به سمت خود جذب نمایید. همچنین به هدفی که بابت آن سخنرانی میکنید هم زودتر میرسید. در این مسیر دوره آموزش گویندگی، فن بیان و اجرا در مدرسه مهارتی طلوع میتواند هک رشد برای شما باشد.