فن بیان کودکان | آموزش گویندگی و فنبیان در کودکان
آیا به این توجه کردهاید برخی از کودکان در جمعهای چند نفره فن بیان و قدرت تکلم بالایی دارند؟ همواره قدرت تکلم، فن بیان کودکان و ارتباط کودکان با دیگران میتواند نقش اساسی و مهمی در آینده کودکان داشته باشد. مهارتهای ارتباطی میتواند به شما کمک کند تا در جامعه رشد و ترقی داشته باشید. در این مقاله میخواهیم به بررسی فن بیان کودکان و تمرینات مختلف برای ارتقا آن بپردازیم پس با ما همراه باشید.
فن بیان کودکان
توانایی خوب صحبت کردن یا همان فن بیان کودکان از هوش کلامی بر گرفته میشود. خوب سخن گفتن یکی از مهارتهایی است که کودک و نوجوان باید برای رسیدن به موفقیت در آن تسلط داشته باشد. قطعاً افراد زیادی هستند که بخواهند فن بیان خود و یا فرزندان خود را تقویت کنند. برای اینکه بتوانید این مهارتهای ارتباطی را در وجود فرزندان و یا آشنایان خود تقویت کنید، با ما همراه باشید.
آموزش گویندگی و فنبیان در کودکان
امروزه با توجه به پیشرفت علم روانشناسی راههای زیادی برای تقویت فن بیان کودکان و همچنین گویندگی کودکان کشف شده است. یکی از روشهای تقویت فن بیان در کودکان، خواندن کتابهایی است که در همین راستا منتشر شده است. از جمله کتابهایی که برای آموزش گویندگی و فن بیان در کودکان منتشر شده است میتوان به کتاب فن بیان کودکان از مجتبی مصطفایی، کتاب راهنمای تقویت فنبیان کودکان از سعید امام موسوی، کتاب قدرت بیان و هوش اجتماعی در موفقیت از مهدیه مقفی، کتاب اعتماد به نفس و فنبیان کودکان از مهناز دریایی و غیره اشاره نمود. از دیگر راههای افزایش قدرت تکلم کودکان انجام بازیهای مختلف میباشد که در ادامه به آن میپردازیم.
فن بیان کودکان چیست؟
به طور کلی فن بیان کودکان یعنی مهارت خوب سخن گفتن. هنگامی که حرف از فن بیان کودکان میشود، یعنی کودک و نوجوان شما بتواند متناسب با سن خود و به دور از خجالت و با اعتماد به نفس و مهارت بالا در جمعهای چند نفره شروع به صحبت کردن کند. به عبارت دیگر کودکی که فن بیان و قدرت تکلم بالایی دارد میتواند بدون استرس و خجالت در یک جمع صحبت کند و طرز حرف زدنش با ادای کامل عبارات، جملات، کلمات و حروف همراه میباشد.
8 راز دربارهی فن بیان در خواستگاری
آیا فن بیان در کودکان ذاتی است؟
اگر بخواهیم با هم صادق باشیم باید بگویم بله خیلی از کودکان و نوجوانان از همان ابتدا که شروع به سخن گفتن میکنند تفاوتهای زیادی با هم سنهای خودشان دارند. خیلی از کودکان بدون اینکه استرسی داشته باشند در یک جمع چند نفره شروع به صحبت کردن میکنند. به گونهای که خیلی از افراد بزرگتر در همان جمع نمیتوانند با آن اعتماد به نفس و مهارت صحبت کنند. بنابراین میتوان گفت برخی از کودکان به شکل ذاتی استعداد خوب صحبت کردن دارند.
اما یک نکته بسیار مهم وجود دارد آن هم این است که خیلی از کودکان و نوجوانان توانایی صحبت کردن در جمع را ندارند، نه به این دلیل که استعداد ذاتی ندارند بلکه به دلیل رفتار نادرست والدین است که در صحبت کردن دچار مشکل شدهاند. همان موقع که با امر و نهیهای خود و با کشتن اعتماد به نفس فرزندان خود مانع از بهبود و پیشرفت فن بیان کودکان خود شدهاند. در این مقاله قصد داریم روشهای مختلف تقویت فنبیان را معرفی کنیم.
بازیهای فن بیان در کودکان
در این بخش میخواهیم چند تا از بازیهای ساده و کم خرج برای تقویت فن بیان کودکان را به شما عزیزان معرفی کنیم. قبل از معرفی بازیها به چند نکته زیر توجه نمایید:
هدف از بازیهای فن بیان کودکان، کسب مهارتهای ارتباطی میباشد بنابراین انتظار این را نداشته باشید که پس از انجام چند مرحله بازی فرزند شما به نقطه قابل قبولی برسد. به همین دلیل نیاز است برای انجام این بازیهای مهارتی بازه زمانی خوب و بلند مدتی را در نظر بگیرید، به طوری که انجام بازیها مداومت داشته باشد.
چطور فن بیان و صدای خوبی داشته باشیم؟ 4 تمرین ساده برای صدای بهتر در سخنرانی
در بازیهایی که معرفی میکنیم میتوانید پس از مدتی پیچیدگیهای بیشتری را به آنها اضافه نمایید. سعی کنید بازیها را به صورت گروهی با فرزندان خود انجام دهید. در ادامه به معرفی بازیهایی که برای تقویت فن بیان کودکان طراحی شده است میپردازیم:
داستانسازی با استفاده از تصاویر چندتایی
در این بازی چند تصویر را انتخاب کرده و از کودک خود بخواهید با استفاده از این تصاویر یک داستان کوتاه بسازد.
گویندگی و گزارشگری
در این بازی از کودک خود بخواهید که به عنوان خبرنگار موقعیتی را برای شما گزارش دهد. این بازی میتواند به یادگیری و تقویت قدرت تکلم کودکان کمک کند.
برای تست گویندگی رادیو چه باید کرد؟
اشیا و اجزا
در این بازی از کودک خود بخواهید خود را به جای یک شیء تصور نماید و از زبان آن شیء با شما سخن بگوید.
جملهسازی با سه کلمه
در این بازی باید سه کلمه به فرزند خود بگویید تا با آنها جمله بسازد. این بازی به تقویت هوش و فن بیان کودک شما کمک خواهد کرد.
قصه گویی
در این بازی باید از فرزند خود بخواهید تا قصههایی را که شنیده است را برای شما تعریف نماید.
روشهای پرورش و افزایش فن بیان در کودکان
روشهای مختلف دیگری نیز برای افزایش فن بیان کودکان وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
روی عزت نفس و اعتماد به نفس فرزند خود کار کنید
توجه کنید هنگامی که فرزند شما برای خودش ارزشی قائل نباشد و خودش را در اندازهای نداند که بتواند در جمعهای بزرگ یا حتی کوچک صحبت کند تمرینهای مختلف فن بیان کارایی چندانی ندارند. به همین علت بخش زیادی از دورههای فن بیان، تمرینهای افزایش اعتماد به نفس میباشد. حال چطور خودمان نسبت به افزایش اعتماد به نفس فرزندمان اقدام کنیم؟
اولین قدم انجام ندادن یک سری از کارهایی است که تا الان فکر میکردید باعث انگیزه دادن به فرزند خود میشوید. برای مثال اینکه او را با دیگر فرزندانفامیل مقایسه کنید یا اینکه او را با دعوا و زور مجبور به انجام کاری کنید که تمایلی به انجامش ندارد و غیره. در واقع هر مادر و پدری که در حال انجام این کارها باشد، در حال کاهش اعتماد به نفس کودک خود است.
از وابستگی کودک خود بکاهید
قطعاً شما میخواهید قدرت تکلم و فنبیان کودکان خود را در همه شرایط تقویت کنید نه فقط زمانی که پیش شما میباشند. با این وجود باید سعی کنید از وابستگی کودک خود بکاهید. برای مثال در مورد موقعیتهایی با او صحبت کنید که بدون شما نیز به او خوش گذشته است.
با هم بلندخوانی کنید
بلندخوانی یکی از روشهای خوب و مناسب برای بهبود فنبیان کودکان میباشد. در این تمرین کودکان باید سعی کنند یک شعر یا قصه را با صدای بلند برای بخوانند.
صداسازی چیست و چه تاثیری در گویندگی و فن بیان دارد؟
به بیان کودک کمک نکنید
بارها دیدهایم که پدر و مادر یک کودک با قصد آموزش و از سر دلسوزی، هنگامی که کودکشان جملهای را اشتباه و غلط تلفظ میکند، سعی دارند جمله او را تصحیح نمایند. این کار به شدت روی فن بیان کودک شما اثر منفی میگذارد. بنابراین پیشنهاد میکنم هنگامی صحبت کردن فرزندتان صرفاً یک شنونده باشید و با تکان دادن سر و حالات چهره به او نشان دهید که در حال شنیدن حرفهایش هستید.
نشانههای ضعف فن بیان در کودکان چیست؟
در ادامه میخواهیم نشانههای مختلف ضعف کودکان هنگام صحبت کردن را بیان کنیم. اگر این نشانههای زیر را در فرزندان و کودکان خود مشاهده کردید حتماً نسبت به بهبود و تقویت فن بیان آنها دست به کار شوید
ارتباط کم
هنگامی که فرزند و کودک شما در پیدا کردن دوست جدید دچار مشکل شده است.
توانایی بسیار کم در شروع کردن مکالمه
در بیشتر مواقع کودک شما از صحبت کردن با دیگران دوری میکند. به خصوص هنگامی که بخواهد با تلفن صحبت کند.
اعتماد به نفس بسیار کم در جمع بزرگسالان
فرزند شما هنگام صحبت کردن در جمع بزرگسالان اعتماد به نفس پایینی دارد و از مکالمه با آنها خودداری میکند.
جمع بندی
این مطلب در تیم محتوای مدرسه مهارتی طلوع تهیه شدهاست. امیدواریم در راستای نیازتان به شما کمک کرده باشد.