صداسازی چیست و چه تاثیری در گویندگی و فن بیان دارد؟
صداسازی چیست؟ این سؤال برای افرادی که عاشق خوانندگی و گویندگی هستند، حتماً پیش آمده است. به مجموعه تمرینهای که برای پرورش صدا و تقویت حنجره انجام میشود، صداسازی میگویند. با صداسازی شما میتوانید، سلامت و کیفیت صدای خود را برای مدت زمان طولانی حفظ کنید. با رعایت تمرینهای اصولی صداسازی و تقویت صدا برای همیشه از شر مشکلاتی مانند نازک شدن تارهای صوتی، گرفتگی صدا و.. خلاص میشوید.
در این محتوا توضیحاتی در خصوص انواع تمرینات صداسازی، تعریف سلفژ، تمرینات صدا برای گویندگی و نکاتی برای تقویت صدا برای شما عزیزان داده شده است.
آموزش غیر حضوری فن بیان و گویندگی و اجرا در مدرسه مهارتی طلوع حق
تمرینات صداسازی
تمرینات صداسازی نیاز به آمادگی دارد (درست مانند گرم کردن پیش از فعالیت ورزشی سنگین)، بهتر است قبل از شروع تمرینات صدای خود را گرم کنید. باید بدانید که صداسازی و تقویت حنجره تنها مختص افراد مبتدی نیست بلکه بسیاری از گویندهها و خوانندههای حرفهای نیز به این تمرینات نیاز دارند تا مانع از آسیب رسیدن به تارهای صوتی خود شوند.
برای تست گویندگی رادیو چه باید کرد؟
یک خواننده برای حفظ خود در بالاترین سطح خوانندگی نیاز به تمرینات مداوم صداسازی و تقویت صدا دارد تا بتواند کیفیت صدای خود را برای مدت طولانی حفظ کند. در زیر برخی از تمرینهای تقویت صدا را با هم مرور میکنیم.(نکته: حتماً قبل از شروع تمرین حتماً صدا خود را گرم کنید.)
تمرین آوای (آ) :
شروع تمرینات صداسازی با آوای ((آ)) است. هنگام تمرین این آوا زبان خود را به سمت کف دهان ببرید و با نوک زبان لمس کوچکی روی دندانهای پایین داشته باشید. خیلی آرام و آهسته شروع به خواندن نت ((آ)) کنید و بعد از گرم شدن حنجره، وسعت صدای خود را بالاتر ببرید.
تمرین آوای (وی) و (سی)
این دو صوت ما را با نواحی مختلف تولید صدا آشنا میکند. وقتی از ((وی)) استفاده میکنیم، صدا پایینتر و به سمت سینه میآید. هنگام استفاده از حرف ((سی)) صدا به سمت صورت میآید و از ماسک صورت برای تولید این صوت استفاده میکنیم. پس با این تمرین میتوان دو ناحیه مختلف تولید صدای مهم را یاد بگیریم و از آن استفاده کنیم.
تمرین (Hmm)
این تمرین صداسازی برای شروع آواز بسیارایدهآل میباشد چراکه با این روش شما میتوانید بدون فشار آوردن به حنجره خود، آواز خواندن را شروع کنید. برای انجام این تمرین کافیست تا مراحل ذیل را به ترتیب انجام دهید.
- لبها را نزدیک به هم نگه دارید.
- به آرامی شروع به خواندن یک نت پایین کنید.
- هر بار صدای خود را به اندازهی نیم گام کمتر کنید.
این تمرین را پنج بار تکرار کنید چنانچه بعد از مدتی تولید صدای ((Hmm)) برای شما بسیار راحت شد، یک ((ah)) به انتهای ((Hmm)) اضافه کنید. به این ترتیب این روش تمرین صدا به ((Hmm – ah)) تغییر میکند.
چطور فن بیان و صدای خوبی داشته باشیم؟ 4 تمرین ساده برای صدای بهتر در سخنرانی
تمرین (Nng)
این تمرین به شما کمک میکند تا صدا را از سینه به سر انتقال دهید، در هنگام تلفظ این کلمه باید از صدای بینی کمک بگیرید. انجام این تمرین دقیقاً مشابه با تمرین ((Hmm)) میباشد.
تمرین (yunge)
این تمرین مناسب افرادی است که تن صدای بسیار ضعیفی دارند. با این روش تمرین شما میتوانید صدای خود را پرتاب کنید و در نتیجه صدای خود را تا حدود زیادی تقویت میشود.
تمرین (لا)
یکی از ابزارهای که یک خواننده شش دانگ باید داشته باشد زبان قدرتمند است. تمرین ((لا)) باعث میشود تا عضله زبان شما شدیداً تقویت شود.
تمرین کنترل تنفس (goog) و (gug)
یکی از تمرینهای مهم در صداسازی کنترل تنفس است، این آواها به ما در کنترل تنفس و تحریک تنفس دیافراگمی بسیار کمک میکند.
8 روش غلبه بر ترس از سخنرانی (مدیریت استرس و ترس از سخنرانی)
سلفژ چیست؟
یکی از مهمترین تکنیکهای صداسازی سلفژ است. سلفژ را در واقع میتوان، توانایی خواندن و ادای نتها به طور خاص نامید. با یادگیری سلفژ شما میتوانید بدون کوچکترین مشکلی نتها را پشت سر هم بخوانید، در هنگام یادگیری سلفژ باید به ارزش زمانی هر نت و همچنین سکوت بین آنها توجه داشته باشید.
یادگیری تکنیک صداسازی سلفژ برای افراد فعال در زمینه خوانندگی و نوازندگی بسیار مهم است. اهمیت این موضوع به حدی زیاد است که بسیاری از فعالان حوزه موسیقی ادعا دارند که سلفژ عامل برتری و موفقیت یک نوازنده و خواننده در زمینه موسیقی است.
صداسازی حنجره
صداسازی و تقویت حنجره حرفهای است که در آن با بهرهگیری از یکسری اصول و آموزشها فن بیان شما را تقویت میکند. صداسازی و تقویت حنجره یک اصل اساسی در حرفههای مداحی و گویندگی است. در ادامه به برخی از روشهای صداسازی به طور خلاصه اشاره شده است.
تنفس
اولین قدم برای داشتن یک صدای جذاب و خوب، داشتن تنفس صحیح است. نفس کشیدن ما به دو صورت تنفس ورزشکاری (سینهای) و تنفس دیافراگمی (آوازی) انجام میشود. تنفس دیافراگمی فواید بسیار زیادی برای خوانندگی دارد، از جمله مهمترین مزیتهای تنفس دیافراگمی در خوانندگی میتوان به داشتن یک صدای قوی و افزایش عمر صدا اشاره کرد. اگر شما هم قصد دارید به یک خواننده موفق تبدیل شوید، باید تنفس از سینه را حذف کنید.
حالت نشستن و ایستادن
علاوه بر تمرینهای صداسازی و تقویت تارهای صوتی، یک خواننده خوب در حین اجرا باید به یکسری نکات دیگر مانند حالت سر، نوع نشستن وایستادن توجه داشته باشد.
- نوع نشستن: نشستن شما در حین اجرا باید جوری باشد که کوچکترین فشاری به شکم وارد نشود. بهتر است در هنگام اجرا کمربند خود را آزاد کنید تا هیچ فشاری بر شکم وارد نشود.
- حالت سر: اگر سر به سمت بالا باشد، صدای شما هوا دار میشود و چنانچه سر را به سمت پایین بگیریم صدا کدر و بم میشود.
- حالتایستادن: باید جوری بایستید که وزن بدن بر روی هر دو پا تقسیم شود، لم دادن، تکیه دادن دست وایستادن بر روی یک پا به هیچ عنوان مناسب اجرا نیست.
زبان بدن چیست؟ همه چیز در مورد زبان بدن و حرکات سخنران در حین اجرا
طرز بیان درست و رسا
ممکن است صدای شما بسیار زیبا باشد اما بیان بد و عدم ادا کردن درست کلمات باعث شود تا اجرای شما نازیبا و ضعیف بنظر آید. در نظر داشته باشید قدرت بیان شیوا و درست لازمه یک اجرای موفق است.
گرم کردن صدا
حتماً قبل از شروع خواندن، صدای خود را گرم کنید تا تارهای صوتی شما از آسیب دیدگی درامان باشند.
تغذیه درست
یک خواننده خوب همواره به تغذیه خود توجه ویژهای دارد، مواد غذایی مختلف تأثیرات مختلفی بر حنجره و تارهای صوتی دارند، پس همواره به رژیم غذایی خود پایبند باشید.
انواع صدا در گویندگی
صداهای انسانی به سه دسته اصلی صدای سینه، صدای سر (تو دماغی) و صدای ساخت گلو تقسیم میشوند. صدای هر فردی همانند اثر انگشتش مختص خود اوست، افرادی که به حرفه گویندگی علاقه دارند باید با ویژگیهای صدای خود به طور کامل آشنا باشند.
از جمله مهمترین ویژگیهای صدا میتوان به بلندی صدا، زیر و بم بودن صدا، حجم و کیفیت صدا اشاره کرد. بعد از آنکه با ویژگیهای صدای خود بهطور کامل آشنا شدید، برای تبدیل شدن به یک گوینده موفق باید توانایی کنترل صدای خود را نیز داشته باشید.
تمرینات صداسازی برای گویندگی
برای تبدیل شدن به یک گوینده حرفهای نیاز به صداسازی و تقویت حنجره خود دارید، حنجره قوی به معنی داشتن تن صدای بالا نیست بلکه منظور حنجرهای است که در طول اجرای برنامه توانایی خود را از دست ندهد. از جمله مهمترین تمرینهای صداسازی برای گویندگی میتوان به موارد ذیل اشاره کرد.
- تنفس صحیح
- قویتر کردن صدا
- پر حجم کردن صدا
جمعبندی:
در این محتوا سعی شد تا تمرینات صداسازی جهت افزایش کیفیت و تقویت صدا به شما عزیزان آموزش داده شود، رمز داشتن یک صدای شش دانگ، دقت و استمرار در انجام تمرینات صداسازی است. ممنون که تا انتهای این محتوا با ما همراه بودید.